De Praktijk De Gouden Reis

Persoonlijke begeleiding

gouden-reis-persoonlijke-begeleiding-coaching

Het kan zijn dat de balans in uw leven, tussen innerlijke kracht en rust, en de verwachtingen die u van uzelf heeft (en die anderen van u hebben) is verstoord. In een relatie, op het werk, bij de opvoeding, bij het omgaan met (de gezondheid van) onze familie, bij het streven naar zelfontwikkeling – bij al deze elementen van het leven kan een mens alleen zichzelf zijn als er een evenwicht is tussen wat u geeft, en wat u ontvangt.

We leven in een drukke maatschappij die zich soms opdringt zonder dat we het beseffen (denk aan televisie, het reizen in een drukke trein, sociale verplichtingen, sociale media). Uiteraard is nu en dan een drukkere periode geen enkel probleem. Maar als u het gevoel heeft dat u in uw leven regelmatig en over langere tijd wordt belemmerd door een gevoel van onmacht om richting te geven aan wat er met uzelf en om u heen gebeurd, en het gevoel van geluk (hoe eenvoudig of klein ook) verdwijnt, dan kan het zinvol zijn om iemand die zowel onafhankelijk als betrokken is om raad te vragen.

Persoonlijke begeleiding, coaching – een andere kijk op vragen als Waarom pas ik mij zo aan? of Waarom laat ik me daar steeds door ontmoedigen? kan u helpen uw energie en aandacht beter te richten op datgene wat u (en uw eventuele familie en naasten) wél verder helpt.

Coaching kan ook zinvol zijn als u deze gevoelens niet ervaart, maar toch hulp kan gebruiken bij het nemen van een belangrijke, ingrijpende beslissing, bij het verwerken van verdriet, of eenvoudigweg om samen met een ander te onderzoeken en verhelderen wat voor u van belang is, bijvoorbeeld bij uw werk of in een relatie.

Er zijn verschillende mogelijkheden bij persoonlijke begeleiding. Denk daarbij aan een aantal gesprekssessies (in de Praktijk, bij u thuis of ergens anders). Ook telefonische steun is mogelijk. Het gaat er daarbij steeds om om samen te komen tot een verheldering van de situatie, en de keuzes voor verandering die u heeft. Op welke andere manier zou u naar de situatie kunnen kijken? Bent u objectief genoeg, spant u zicht teveel in om het anderen naar de zin te maken, en hoe (en waarom) reageert uw omgeving op een bepaald probleem of een verandering? Een periode van bezinning en nadenken, kritisch maar ook met warmte en steun, draagt bij aan een positieve verandering, en meer balans.

 

Hoogsensitiviteit

Mensen verschillen enorm. De een houdt ervan om veel mensen te kennen, en altijd onderweg te zijn. Een ander vindt humor belangrijk en relativeert het liefste wanneer hoogdravende zaken aan de orde komen. Praat graag over gevoelens. Of heeft altijd de televisie aan, ook al is het alleen als achtergrond. Bij al deze verschillen zijn er een aantal kenmerken die erop wijzen dat iemand ‘hoogsensitief’ is, of hooggevoelig. Een hoogsensitief persoon (hsp) is iemand die indrukken uit de omgeving sterker binnenkrijgt dan anderen. Meer ‘prikkels’ ervaart – als het ware een dunnere huid heeft.

Als u hoogsensitieve eigenschappen heeft, betekent dat meestal dat u zich niet op uw gemak voelt als er teveel indrukken zijn – als het te druk wordt. Bijvoorbeeld, als er veel onbekende mensen in uw omgeving zijn, zoals tijdens een receptie. Als er buiten uw raam aan de weg wordt gewerkt en het geluid uw gedachten blijft overstemmen. Op straat, in een druk winkelcentrum. Hooggevoeligheid betekent ook dat u overprikkeld kunt raken, en u zich daarom liever afsluit voor teveel indrukken, de drukte ontwijkt.

Er schuilt een grote kracht in hoogsensitiviteit. Het betekent vaak dat u zich goed kunt concentreren, en nauwgezet en zorgzaam bent, juist omdat u aandacht voor details heeft. Het is daarom van belang om om te leren gaan met hooggevoeligheid – hoe het te herkennen als u overprikkeld bent, weten hoe u dit kunt herstellen, en ook hoe u zaken in uw leven kunt aanpassen om meer in evenwicht te blijven. Erkenning van (meer of mindere mate) van HSP bij uzelf zorgt voor meer zelfkennis en zelfbewustzijn, voorkomt dat u zich onnodig afsluit, en leert u de bijzondere en waardevolle kwaliteiten van HSP optimaal te benutten.