Agenda Lezingen en Workshops

Lezing Hoogsensitiviteit te Rijkevoort. Woensdag 26 September 2018.

Een hoogsensitief persoon (HSP) is iemand die indrukken uit de omgeving sterker binnenkrijgt dan anderen. Meer ‘prikkels’ ervaart – als het ware een dunnere huid heeft.

Als je hoogsensitieve eigenschappen in je hebt, betekent dat meestal dat je je niet op je gemak voelt als er teveel indrukken zijn – als het te druk wordt. Bijvoorbeeld, als er veel onbekende mensen in je directe omgeving zijn, zoals tijdens een receptie. Als er buiten je huiskamerraam aan de weg wordt gewerkt en het geluid je gedachten blijft overstemmen. Op straat, in een druk winkelcentrum. Hooggevoeligheid betekent ook dat je ‘overprikkeld’ kunt raken, en je daarom liever afsluit voor teveel indrukken, de drukte ontwijkt.

Er schuilt een grote kracht in hoogsensitiviteit. Het betekent vaak dat je je goed kunt concentreren, en nauwgezet en zorgzaam bent, juist omdat je aandacht voor details hebt. Het is daarom van belang om om te leren gaan met hooggevoeligheid – hoe het te herkennen als je overprikkeld bent, weten hoe je dit kunt herstellen, en ook hoe je zaken in je leven kunt aanpassen om meer in evenwicht te blijven. Erkenning van (meer of mindere mate) van HSP bij jezelf zorgt voor meer zelfkennis en zelfbewustzijn, voorkomt dat je je onnodig afsluit, en leert je de bijzondere en waardevolle kwaliteiten van HSP optimaal te benutten.

5 Reacties

 1. Maria v d Oever

  We willen graag met 3 personen naar de lezing op 26 sept in de Theemuts in Rijkevoort komen.
  Is deze opgave voldoende?
  graag bericht!

 2. Tineke Sanders

  ik zou graag de hsp lezing bijwonen. graag mail ter bevestiging. BVD

 3. Tineke Sanders

  ik wil graag de hsp lezing bijwonen. graag een mail ter bevestiging. BVD

Reageer op dit bericht