De Praktijk De Gouden Reis

Persoonlijke Versterkingstherapie

**Persoonlijke Versterkingstherapie: Het Vinden van Balans in jezelf, in je Privé leven, in Werk en Relaties door de Kracht van Intuïtie, Hoogsensitiviteit en Beelddenken**

In de hectiek van het moderne leven worden we vaak overspoeld door verschillende prikkels, verantwoordelijkheden en verwachtingen, zowel op het werk als in onze relaties. We leven in een drukke maatschappij die zich soms opdringt zonder dat we het beseffen (denk aan televisie, het reizen in een drukke trein, sociale verplichtingen, sociale media). Uiteraard is nu en dan een drukkere periode geen enkel probleem. Maar als je het gevoel hebt dat je in je leven regelmatig en over langere tijd wordt belemmerd door een gevoel van onmacht om richting te geven aan wat er met jezelf en om je heen gebeurd, en het gevoel van geluk (hoe eenvoudig of klein ook) verdwijnt, dan kan het zinvol zijn om iemand die zowel onafhankelijk als betrokken is om raad te vragen.

Voor velen kan overprikkeling leiden tot gevoelens van overweldiging, stress en een gebrek aan balans. Het is echter mogelijk om deze balans te herstellen en een dieper begrip van zelf te ontwikkelen door middel van persoonlijke versterkingstherapie. Het kan zijn dat de balans in je leven, tussen innerlijke kracht en rust, en de verwachtingen die je van jezelf hebt (of die anderen van je hebben) is verstoord. In een relatie, op het werk, bij de opvoeding, bij het omgaan met en de gezondheid van jezelf, familie en vrienden, bij het streven naar zelfontwikkeling – bij al deze elementen van het leven kan een mens alleen zichzelf zijn als er een evenwicht is tussen wat je geeft, en wat je ontvangt.

Een belangrijk aspect is de erkenning en herkenning van wie je werkelijk bent. Intuïtief weten we vaak wat juist is en wat onze volgende stap mag zijn maar door invloeden van buitenaf dwalen we af van wat Intuïtie ons influistert. Daarnaast ervaren Hoogsensitieve personen (HSP) de wereld op een dieper niveau, waarbij ze subtielere nuances oppikken en intenser reageren op stimuli. Beelddenkers daarentegen denken in beelden en associaties in plaats van in woorden of abstracte concepten. Deze eigenschappen brengen unieke krachten met zich mee, maar kunnen ook uitdagingen met zich meebrengen wanneer ze niet volledig worden begrepen of geaccepteerd.

Door middel van persoonlijke versterkingstherapie kun je leren hoe je deze eigenschappen kunt omarmen en benutten om zo meer balans en voldoening te vinden in je leven, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Door middel van coaching/therapie kunnen je leren om deze gevoelens te accepteren en te omarmen als onderdeel van je unieke identiteit.

Veel hoogsensitieve personen en beelddenkers ervaren vaak gevoelens van anders zijn of zich niet begrepen voelen door anderen. Persoonlijke begeleiding, coaching – een andere kijk op vragen als, Waarom pas ik mij zo aan? of Waarom laat ik me daar steeds door ontmoedigen? kan je helpen je energie en aandacht beter te richten op datgene wat jou (en je eventuele familie en naasten) wél verder helpt.

 

Zelfacceptatie en Zelfcompassie

Ik bied je een waardevolle kans om meer balans, voldoening en harmonie in je leven te vinden, je intuïtie te volgen en de kracht van hoogsensitiviteit en beelddenken te erkennen en te omarmen. Dit kan onder meer het ontwikkelen van gezonde coping-mechanismen omvatten om stress te verminderen, het stellen van grenzen in zowel werk als relaties, en het verbeteren van communicatievaardigheden om effectiever te kunnen omgaan met anderen.

Coaching kan ook zinvol zijn als je deze gevoelens niet ervaart, maar toch hulp kan gebruiken bij het nemen van een belangrijke, ingrijpende beslissing, bij het verwerken van verdriet, of eenvoudigweg om samen met een ander te onderzoeken en verhelderen wat voor jou van belang is, bijvoorbeeld in je werk of in een relatie.

Het begrip en de erkenning van hoogsensitiviteit en beelddenken kunnen niet alleen leiden tot meer zelfvertrouwen en zelfacceptatie, maar ook tot een dieper begrip van anderen in zowel professionele als persoonlijke contexten. Het kan leiden tot meer empathie, compassie en effectieve samenwerking in werkteams en gezonde relaties.

Er zijn verschillende mogelijkheden bij persoonlijke begeleiding. Denk daarbij aan een aantal gesprekssessies online of via mailcontact of een combinatie hiervan. Het gaat er daarbij steeds om om samen te komen tot een verheldering van de situatie, en de keuzes voor verandering die je tot je beschikking hebt. Op welke andere manier zou je naar de situatie kunnen kijken? Bent je objectief genoeg, of span je je teveel in om het anderen naar de zin te maken, en hoe (en waarom) reageert je omgeving op een bepaald probleem of een verandering? Een periode van bezinning en nadenken, kritisch maar ook met warmte en steun, draagt bij aan een positieve verandering, en meer balans.

 

Intuïtie – Hoogsensitiviteit – Beelddenken

Mensen verschillen enorm. De een houdt ervan om veel mensen te kennen, en altijd onderweg te zijn. Een ander vindt humor belangrijk en relativeert het liefste wanneer hoogdravende zaken aan de orde komen. Praat graag over gevoelens. Of heeft altijd de televisie aan, ook al is het alleen als achtergrond. Bij al deze verschillen zijn er een aantal kenmerken die erop wijzen dat iemand ‘hoogsensitief’ is, of hooggevoelig. Een hoogsensitief persoon (HSP) is iemand die indrukken uit de omgeving sterker binnenkrijgt dan anderen. Meer ‘prikkels’ ervaart – als het ware een dunnere huid heeft.

Als je hoogsensitieve eigenschappen in je hebt, betekent dat meestal dat je je niet op je gemak voelt als er teveel indrukken zijn – als het te druk wordt. Bijvoorbeeld, als er veel onbekende mensen in je directe omgeving zijn, zoals tijdens een receptie. Als er buiten je huiskamerraam aan de weg wordt gewerkt en het geluid je gedachten blijft overstemmen. Op straat, in een druk winkelcentrum. Hooggevoeligheid betekent ook dat je ‘overprikkeld’ kunt raken, en je daarom liever afsluit voor teveel indrukken, de drukte ontwijkt.

Er schuilt een grote kracht in hoogsensitiviteit. Het betekent vaak dat je je goed kunt concentreren, en nauwgezet en zorgzaam bent, juist omdat je aandacht voor details hebt. Het is daarom van belang om om te leren gaan met hooggevoeligheid – hoe het te herkennen als je overprikkeld bent, weten hoe je dit kunt herstellen, en ook hoe je zaken in je leven kunt aanpassen om meer in evenwicht te blijven. Erkenning van (meer of mindere mate) van HSP bij jezelf zorgt voor meer zelfkennis en zelfbewustzijn, voorkomt dat je je onnodig afsluit, en leert je de bijzondere en waardevolle kwaliteiten van HSP optimaal te benutten.

Als je je eigen Intuïtie, hoogsensitiviteit en beelddenkend brein beter begrijp kun je het in plaats van als belemmeringen, als waardevolle troeven gaan inzetten.