Blog

Van veilige have naar blokkade

Jouw huis heeft een grote voortuin met schommels, glijbanen, zandbakken en nog veel meer. Je kunt er naar hartenlust spelen. Heerlijk, er is zelfs een grasveld om te dollen maar de paden om over te racen met je fiets zijn veruit je favoriet. Je bent dan nog wel klein maar je kunt al best goed overweg met je driewieler. Met je kleine beentjes trapt je iedere dag weer dapper door je speeltuin. Voor je veiligheid is er een heel mooi sierhek om je speeltuin heen geplaatst, in het midden bevindt zich een poortje. Dit poortje is de toegang tot de wereld daarbuiten maar daar heb je niet echt interesse voor. Al vele malen ben je langs het hek en het poortje gefietst en je hebt vele andere langs zien komen, op weg naar… Tja, waar gaan ze eigenlijk naar toe?

Op een dag stopt er een kind en vraagt; ga je mee op avontuur? Je roept; mam mag ik mee op avontuur? Je moeder komt naar je toe en antwoord; nee mijn schat, daar ben je nog te klein voor. Blijf maar lekker in de tuin spelen, je hebt hier toch avontuur genoeg en bovendien is het daarbuiten misschien wel gevaarlijk. Ze loopt naar het poortje en voelt of het wel goed gesloten is. Als ze tevreden is gaat ze weer naar binnen en jij speelt tevreden verder in je speeltuin.

Wauw die is mooi zeg. Je hebt voor je verjaardag een grotere fiets gekregen. Voor de veiligheid zitten er zijwieltjes aangemonteerd. Je voelt je enorm trots en groot als je met je nieuwe fiets over de paden racet. Hé, daar stopt dat zelfde kind weer. Het kind vraagt wederom of je mee op avontuur gaat. Jij roept; mam mag ik mee op avontuur? Je moeder komt naar je toe en zegt; nee schat, dat is geen goed idee. Zeker niet zolang je nog met zijwieltjes moet fietsen. Ze loopt naar het poortje en voelt of het goed gesloten is. Voor de zekerheid bevestigd ze er nog een extra hangslotje op. Als ze tevreden is loopt ze weer naar het huis en gaat naar binnen.

Jij besluit om flink te gaan oefenen met je nieuwe fiets zodat je weldra zonder zijwieltjes kunt fietsen. Op de dag dat je de zijwieltjes niet meer nodig hebt komt het kind weer langs en stelt dezelfde vraag. Ga je mee op avontuur vandaag? Wederom roep je; mam mag ik mee op avontuur? Je moeder snelt naar buiten en zegt; nee schat, dat is geen goed idee. Je zijwieltjes zijn nog maar net verwijderd, blijf nog maar veilig hier spelen tot je meer vertrouwd bent om te fietsen zonder zijwieltjes. Ze loopt naar het poortje en hangt nog eens een extra hangslot op het poortje. Als ze tevreden is loopt ze naar het huis, draait zich om en blijft op de stoep staan kijken.

Inmiddels heb je een echte grote fiets. Zo één met handremmen en vele versnellingen, met verlichting en een speciale drager voor je boekentas. Kijk daar nou, er staat iemand bij het hek en die wenkt je. Snel fiets je er naar toe. Weer wordt je gevraagd of je vandaag mee op avontuur gaat. Je roept; mam mag ik mee op avontuur? Je moeder staat op de stoep bij de voordeur en schud van nee. Maar schat hoe kun je dat nu vragen. Blijf toch gewoon veilig in je eigen speeltuin. Je weet toch hoe gevaarlijk het daar buiten is, waarom blijf je toch steeds vragen of je op avontuur mag. Hier is het veilig, hier is toch avontuur genoeg!

Je weet het niet, er knaagt iets in je binnenste. Is dat eigenlijk wel waar? Is het wel waar wat mijn moeder me verteld? ‘Ik ben nog nooit daar buiten geweest, ik kan het dus helemaal niet weten. Maar hoe weet mijn moeder dit eigenlijk allemaal, ook zij gaat nooit naar buiten. Zij is altijd hier bij mij in de speeltuin.’

Plots valt je oog op het poortje en je schrikt je een hoedje. Wat is dat nu? Hoe kan dat nou? Wanneer is dat gebeurd? Je bent echt helemaal van slag, het hele poortje hangt vol met sloten. Allerlei soorten sloten, in alle maten en vormen. Wie heeft dit gedaan en wanneer dan? Je roept; mam wie heeft al die sloten op het poortje gehangen? Maar ze geeft geen antwoord.
Daarop kijkt je om, je zoekt je moeder maar je moeder is je moeder helemaal niet. Hu! Je staat daar zelf op dat stoepje. Geheel in de war nu kijk je naar de persoon bij het hek en ook daar sta jij, jijzelf vraagt jouwzelf of je vandaag mee op avontuur gaat. En jijzelf zegt dat je beter veilig in de speeltuin kunt blijven spelen.

Je hoofd tolt, de volgende gedachten is zelfs nog meer bizar. Nee, dat kan echt niet waar zijn. Maar het kan toch echt niet anders zijn: ‘IK, ikzelf hebt al die sloten en slotjes op het poortje gehangen. Ikzelf hebt de uitgang, de doorgang naar daar buiten geblokkeerd!’ Maar waarom in hemelsnaam? Waarom en waarvoor?

Nu kun je proberen om op al die vragen antwoord te krijgen door al die sloten één voor één los te peuteren maar los je daarmee het probleem op? Of is er een andere optie? Wat als je terug kunt gaan naar het moment van net voor de eerste keer dat je de keuze had; ga ik vandaag nu wel of niet op avontuur?

Helaas is het niet mogelijk om de aardse geschiedenis te herschrijven. Aan de andere kant is het herschrijven van de energetische geschiedenis weldegelijk mogelijk. Je kunt natuurlijk slotje voor slotje openen om zo van blokkade naar blokkade terug te keren naar een vrije doorgang. En terwijl je dan hard werkt en zwoegt om de slotjes te verwijderen moet je er natuurlijk wel op letten dat er niet plots nieuwe slotjes verschijnen.

Of je neemt de energetische snelweg, hup zo naar het eerste moment dat avontuur je trok en je zet daar je poortje wagenwijd open opdat de slotjes geen enkel doel meer dienen. En dan; het hele sierhek is weg! Je speeltuin is nu één met al wat is. Jij bent avontuur, binnen is buiten, buiten is binnen. Het leven is één groot avontuur en jij bent een Avonturier.

0 Reacties

Reageer op dit bericht